torstai 1. toukokuuta 2014

CFAIE Val-de-reuil

Saavuttiin Val-de-reuilin CFAIE sisäoppilaitokseen tiistai iltana, matkasta uupuneina. Siellä oli aluksi pieni info tulevista viikoista ja päästiin sitten syömään ja huoneisiin. Ei oltu paljoakaan tästä koulusta alunperin tiedetty, joten pienenä shokkina tuli tämä paikka.... tässä vähän kuvia huoneesta:







Kaikki huoneet olivat suht koht samanlaisia kolmen hengen huoneita. Tyynyt olivat oudon muotoisia, ja monet valittivat niskakivuista. Suihku toimi kuin uimahalleissa: nappia painamalla vettä tulee vähän aikaa ja sitten pitää taas painaa. Veden lämpötilaa ei valitettavasti voinut säädellä, mutta vallitseva veden lämpötila oli sopiva. Oli hiukan inhottavaa ettei vessanpöntössä ollut istuinta... (koko koulu oli täynnä samanlaisia vessanpönttöjä, vain harvoissa ja valituissa luksus vessoissa oli istuin)

Muuten huoneessa oli pöytä, tuoli ja kaapit joihin piti tuoda omat lukot. Kaappeihin piti laittaa omat tavarat tuntejen ajaksi, sillä huoneiden ovissa ei ollut lukkoja. Matkalaukut eivät valitettavasti noihin kaappeihin mahtuneet, mutta eipä keltään mitään hävinnytkään. Huoneissa oli yllättävän kylmä, varsinkin iltaisin! (patteria emme yrityksistä huolimatta päälle saaneet)

Koulussa oli hyvin tiukat säännöt, joita meidänkin tuli noudattaa. Aamupalalle piti olla valmiina 7:30. Se oli pakollinen eikä siis ollut mahdollista jäädä huoneisiin nukkumaan (me kysyimme). Hiljaisuus alkoi illalla kello 10:30

Tässä kuva ensimmäisestä aamupalastani:


Siellä oli siis vaihtoehtoina croissantti ja/tai leipää (ei valitetavasti muuta leivän päälle kuin voita tai jotain juustolevitettä) ja useimpina aamuina pari eri jogurtti vaihtoehtia. Teepusseja ja kuumaa vettä oli myös, sekä lämmintä kaakaota. Harmikseni en löytänyt kahvia mistään :(
Appelsiini mehua oli aina.

Koulussa syötiin myös lounas ja päivällinen, joissa tarjonta oli huomattavasti suurempi. Lämpimissä ruoissa oli yleensä pari vaihtoehtoa joista sai valita + salaattipöytä ja jälkiruokiakin oli. Nämäkään ateriat eivät ihmeempiä ollleet, hiukan tuli ikävä sitä paljon haukuttua suomen kouluruokaa. Jälkiruoat näyttivät paljon hienommilla kuin maistuivat. Tosin yhtenä päivänä oli pieni kulhollinen tuoretta ananasta, josta iloitsin.



Koko koulu oli siis yhdistelmä eri rakennuksia eri osissa koulu aluetta. Aamulla lähdettiin asuintiloista ja odotettiin, että portti aukeaa jotta päästään syömään. Sen jälkeen odotettiin jälleen että portti aukeaa, jotta päästään tunnille. Asuintiloihin ei päässyt takaisin päivän aikana.

Me kokit vietimme kaksi päivää koulun opetuskeittiössä katsomassa miten tälläinen koulu Ranskassa toimii. Hankaluutena oli jälleen kielimuuri, sillä harva oppilas puhui englantia. Myöskään 'Chef' ei puhunut englantia, joten hommma toimi lähinnä viittomalla ja näyttämällä esimerkkiä.

Homma toimi ripeään tahtiin keittiössä, ja opetus tyyli oli hyvin erilainen kuin suomessa. Kaikki tekivät samat annokset ja jälkiruoat, jotka sitten menivät koulun ravintolassa. Isona erona oli keittiö hygienia ja työvälineet. Kaikilla oppilailla oli omat suuret salkut josta löytyi kaikki veitsistä kauhoihin! Koululla oli omat pakit, kuthot ja pannut, mutta esimerkiksi vispilät tulivat omista salkuista. Läheskään kaikkia keittiön tiskejä ei myöskään laitettu tiskikoneen läpi, vaan ne ainoastaan huuhdeltiin kuumalla vedellä ja laitettiin takaisin paikoilleen. Ihan kaikkea myös maistettiin sormella. Monta kertaa.

Päästiin siellä sitten niitten kanssa tekemän aina jotain, mutta aika paljon joutui seisomaankin, kun eivät meinanneet antaa mitään tehtävää, ja chefkin vain kohautti olkiaan ja hymyili. Mutta eipä siinä mitään, pääsi ainakin näkemään millä lailla täälläpäin kouluissa homma hoidetaan. Sain siellä kyllä niitten kanssa kakkua koota ja raastaa perunoista palasia, mutta muuten jäi homma aika vähäiseksi. Siivotessa hommaa kyllä löytyi ;)

Vaihdettiin siinä välissä vaatteet ja mentiin syömään ja palattiin sitten takaisin tunnille, kun se koulun oma lounasravintola aukesi. Siellä ne sitten teki annoksia sitä mukaan kun niitä meni. Sen tunnin jälkeen jäätiin hetkeksi vielä eri ryhmän misatunnille, joka alkoi melkein heti tämän tunnin jälkeen. Siinä siis tehtiin seuraavan päivän misoja, joista sitten tämä ryhmä tulisi huomenna anoksia värkkäämään. Laitettiin kaloja fileiksi. Tässä ryhmässä tuntui olevan hiukan enemmän englannin taitoisia! :)

Seuraavana päivänä tultiin sitten saman ryhmän tunnille, jossa ainakin minä sain tehdä vähän enemmän kun pääsin työskentelemään kahden oppilaan kanssa, jotka ainakin yrittivät puhua englantia! Jostain syystä tehtiin sama kakku kuin edelliseä päivänä (muut ryhmät eivät näyttäneet sitä tekevän) ja taas sai perunoita kuoria ja raastaa ja laitettiin pieniin vuokiin masteiden kanssa! Paistoin myös lihaa ja koottiin tosiaan sitä kakkua (siihen tuli tosi paljon mansikoita!) Sain maistella tänään vähän enmmään kaikkea ja oli kyllä hyvää! Jotkut teki ilmeisesti jotain eri jälkiruokia, siellä oli jotain torttuja ja marenkia ainakin.

Saatiin sitten loppupäivä vapaata ja seuraavana päivänä lähdettiin sitten Evreux:een! Syötiin tosin sillon tässä koulun ravintolassa, mutta tämä on jo aika pitkä postaus niin laitan siitä sitten erikseen!

Tosiaan alle 18-vuotiaat eivät saaneet koulun alueelta poistua, mutta jos oiskein ymmärsin niin muut sai (vai olikohan vaan jotain special päiviä tai jotain?), mutta me saatiiin kyllä ainakin poistua koulun alueelta ja käytiin siinä lähellä kaupassa, puistossa ja syömässä. Siellä ei paljon mitään ihmeellistä ollut: jotain pizza & kebab paikkoja, kauppa, puisto ja löydettiin me joku muistomerkkikin kun etsittiin mäkkäriä!

Tässä vähän lisää kuvia siitä koulusta ja koulun alueen ulkopuolelta:

























1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kerronnasta. Hienosti olet päässyt sopeutumaan uuteen kulttuuriiin vaikka kielimuuri välillä on esteenä.
    Paljon hienoja kokemukisa
    T: Arja :-)

    VastaaPoista