maanantai 12. toukokuuta 2014

Coté Rôtisserie


Minun työssäoppimispaikaksi täällä Ranskassa valiutui siis tämä ravintola Coté Rôtisserie! Kun käytiin yhteyshenkilömme kanssa tutustumassa paikkoihin emme tänne silloin päässet koska tulimme liian myöhään & he eivät ilmeisesti tienneet että oltiin tulossa. Se oli hiukan hämmentävää ja jouduin sitten vähän sokkona tänne menemään ekana päivänä, mutta han hyvin se meni, jos ei oteta mukaan sitä kun odotin aamulla parituntia kun oltiin ilmeisesti saatu väärä aika.
Hyvin hämmentävän alun jälkeen paikassa oli kuitenkin ihan mukavaa. Suurin osa työntekijöistä oli mukavia, vaikka vain yksi puhui englantia joten kuten. Muut osasivat vain pari sanaa jos sitäkään.
Ravintolassa oli normaali keittiö ja toinen pieni avoin keittiö salin puolella. Lounaan aikaan alkuruoka ja jälkiruoka tehtiin normaali keittiössä ja pääruoka avoimessa keittiössä. En valitettavasti saanut paljoa tehdä & nähdä pääruokaa, koska en koskaan ollut avoimessa keittiössä.
Ravintola oli suhteellisen iso, ja keittiössä oli yleensä samaan aikaa vuorossa 5-7 henkilöä, joista yksi hoiti jälkiruoka puolen ja muut lämpimän. Jos oikein ymmärsin niin ilmeisesti ainakin yksi heistä (ehkä kaksi) oli val-de-reuilissa olevan CFAIE koulun oppilas. Tyoöskentelin parin eri henkiln kanssa, mutta suurimman osan ajasta minua ohjasi se ainoa englannin taitoinen ja silloinkin oli joskus pientä hämmennystä. (¨you wash the walls and then the roof¨ hän sanoi osoittaen lattiaa)



Tein suurimman osan aikaa misoja ja siivosin. Kuorin monenna päivänä katkarapuja ja aina niitö oli vähintään se neljä kiloa... joskus kuusi, eli täysin kyllästynyt olen katkarapuihin tämän jälkeen! Joinakin päivinä sai tehdä enenmmän, toisina vähemmän. Yhtenä päivänä en tehnyt mitään muuta kun kuorin asioita: porkkanaa, sipulia ja valkosipulia tuli kuorittua koko päivä. Seuraavana päivänä sitten yhdeksäksi töihin kuorimaan katkarapuja. Ihanaa. En tiedä olisinko saanut sitten tehdä enemmän jos harjoittelu olisi ollut pidempi, aika lyhyt oli tämä seitsemän päivää. (vappu ja sodan päättymispäivä oli vapaita niin siinä meni pari päivää heti pois)

Tulin yhtenä aamuna töihin ja pääsin heti siivoamaan koko aamuksi, olin jo varma että en tekisi sinä päivänä muuta kuin siivousta, mutta pääsin sitten tekemään pari annosta onneksi! (en tiedä johtuiko siitä ettei heillä ollut mitään muuta tekemistä mulle, but who cares, pääsinpähän tekemään!)
He sitten kysyivät oliko minulla se kuva jonka otin annoksesta ensimmäisenä päivänä ja muistanko sen. Eli sellainen liha lajitelma annos tulisi tehdä. Sain siihen sitten lautasen ja selitettiin paljonko mitäkin lihaa tulee. Kun aloin kasaamaan annosta yritin ottaa valokuvastani mallia ja sitten sainkin kuulla että ¨no no no, imagination imagination!¨ eli tarkoitus ei ollutkaan luoda samanlaista annosta minkä hän oli aikaisemmin tehnyt vaan luoda oman näköinen kokonaisuus kunhan samoja ainesosia löytyi samat määrät! Se oli aika mielenkiintoista. sanoivat vielä että 'if you like it then it's good but if you don't like it then it's not good' (aika itsestään selvyys, mutta korostan nyt vielä sitä että vaikka hänen englannin taitonsa olivat paikan parhaat eivät nekään mitenkään joukosta loistaneet. Kysyin miksi kukaan ei osaa englantia kunnolla ja hän vastasi että opettajat evät ole tarpeeksi motivoituneita tai jotain siihen suuntaan) Mutta oli aika hienoa minuta, että annoksien ei tarvinnut olla identtisiä, vaan kunhan kaikki ainesosat löytyi niin sai luovuutta käyttää vapaasti!

Autoin tuonapäivänä myös jälkkäripuolella! Siellä käytettiin viiden kilon nutella purkkia ja melkein kaikki tehtiin itse. Macaronsit taisi tulla pakkasessta ja jonkilainen Tartte oli myös pakkas versio (laitettiin vain uunin kautta lautaselle). Uunista tuntui olevan välillä pulaa, kun koko keittiössä ooli vain yksi pieni uuni. Sitä käytti siis myös jälkkäripuoli ja lämminpuoli. Öljykeittimiä oli pari, kaasuliesiä ja vesihauteita. Niillä oli myös sellainen vakuumipakkaus juttu, jota en ollut vielä suomessa käyttänyt. Sain pakkailla niitä syvästi vihaamiani katkarapuja. 

Sain muuten maistaa jälkkäripuolella annosta, koska oli jostain syystä tullut yksi ylimääräinen tehtyä. Siinä oli nutella juustokakkua, valkosuklaa juustokakkua, suklaa pannacottaa ja macaron. Älyttömän hyvää ja täyttävää! Varsinkin nutella juustokakku oli aivan taivaallista! Sain nähdä siitä ohjeenkin, jotta voin kotona tehdä ;) Se oli aika perus ohje, ei mitään super ihmeellistä ja aika simppeli, mutta juustokakun pohjaan oli käytetty jotain valmiina ostettua murustettua juttua. Eivät oikeen osanneet kääntää sitä ja ilmeisesti oli jotain tosi rapeaa valmis crepen murusia mitä oli pohjaan käytetty. (ja nutellaa siihenkin!) NAM.


Aamulla aina alettiin heti töihin, ja sitten oli lounas jota ennen siivottiin keittiö. Henksu ruoka oli aina tosi hyvää ja pöydässä oli aina kaksi patonkia! Ei tosin ollut koskaan mitään kasviksia vaan aina jokin peruna lisäke ja jotain lihaa, vähän kaipasin salaattia sivuun ;) Mutta tosi hyvää oli kyllä aina.
Sen jäleen sitten alkoi lounas. Kun sain tehdä niitä alkuruoka annoksia niin ne sitten vietiin siihen pöydälle mistä tarjoilijat ne haki ja piti huutaa 'SERVICE', ei ne mu kyllä ikinä kuunnellut, kritiisoitiin että ihan vääränlainen ääni mulla on kiitos kiitos ;) Yritin sitten huuta matalammalla ja korkeemmalla äänellä ja hiukan lujempaa ja niin edelleen, mutta ei ne silti ollu kuullakseen ;) Ja Chefiltä aina sain kommenttia 'good good' tein sitten oikein tai väärin! 




ps. kiroan bloggerin kuvan lisays ja järjestys systeemin, ja luovuta niitten kanssa tappelemisen. Olkoon miten haluavat.



















1 kommentti:

  1. Kiitos hienoista kuvista ja hyvistä kuvauksista. meni vähän aikaa, että löysin hieneo matkakertomuksen.
    T:Arja

    VastaaPoista